Zelf je bancaire financiering regelen: zo raak je als ondernemer de weg niet kwijt

Stel je hebt als ondernemer een financiering nodig. En je wilt dit zelf regelen bij een van de grootbanken. Hoe makkelijk is dat voor jou om dit te organiseren. MKB-kredietcoach zocht het voor je uit.

De ene bank is de andere niet

De ene bank is de andere niet, maar dat wist je natuurlijk al. Iedere bank pakt het financieringsproces anders aan. Bij Rabo en ING moet je al klant zijn wil je je financieringsaanvraag kunnen afronden. Dat maakt het voor jou als ondernemer dus lastiger om snel offertes te vergelijken. De ABN/AMRO kent drie verschillende trajecten voor het indienen van een financieringsaanvraag. De gegevens die je moet aanleveren hangt sterk af van het gevraagde financieringsbedrag. Heb je niet meer dan 25.000 nodig dan ben je bij ABN/AMRO het snelst klaar en hoef je ook geen jaarrekeningen of ondernemersplannen mee te sturen.

Hoeveelheid handelingen

Een van de zaken die we hebben uitgezocht is het aantal minimale handelingen dat je als ondernemer moet uitvoeren voor je aanvraag in behandeling wordt genomen. Daarbij is een handeling gedefinieerd als een vraag die je moet beantwoorden of een document dat je moet uploaden. Ofwel in hoeveel stappen ben je klaar. Het resultaat is als volgt:

BankAantal handelingen
ABN//AMRO tot € 25.00033
ABN/AMRO tussen de € 25.000 en € 1 miljoen financiering56
ING inclusief financieringscheck23
Rabobank21

Benodigde documenten

Bij het aanvragen van een financiering moet je nagenoeg altijd ook een aantal documenten meesturen naar de bank. Welke documenten dat verschilt per bank. In onderstaand staatje zie je de documenten per bank

Document / financierABNAMRO tot 25KABNAMRO25K – 1.000KINGRabobank
Jaarrekening vorig boekjaarNeeJaJaJa
Jaarrekening twee boekjaren geledenNeeJaJaJa
Tussentijdse cijfers lopend boekjaarNeeJaNeeNee
OndernemersplanNeeNeeJaJa
Prognose omzet en kostenNeeJa2 boekjarenJa, verplicht ondertekend door accountantJa 1 boekjaar
LiquiditeitsprognoseNeeJa, lopend boekjaarJa, verplicht ondertekend door accountant 
StatutenNeeJaNeeNee
Aangifte inkomstenbelasting ondernemerNeeJaJaJa
Aangifte inkomstenbelasting partnerNeeJaJaJa
OrganogramNeeJaNeeJa

Accountant verplicht of niet?

Zoals je ziet vraagt de ene bank om meer documenten dan de andere bank. Daarnaast is de ING de enige bank die je verplicht om een accountant in te schakelen voor het opstellen van een begroting en een prognose. Bij de Rabobank kun je je accountant vragen om dit te doen maar het hoeft niet.

SBR de nieuwe standaard

Bij alle banken kun je je jaarcijfers aanleveren in PDF. Alleen de Rabobank biedt de mogelijkheid om je jaarcijfers aan te bieden in SBR. Dat alleen de Rabobank die mogelijkheid biedt is best wel vreemd, want zowel ING als ABNAMRO geven in hun uitingen met enige regelmaat aan dat ze het liefst de jaarcijfers in SBR ontvangen. Alleen bieden ze die mogelijkheid dus nog niet bij het aanvragen van een financiering.

Conclusie

Ieder bank biedt bestaande klanten de mogelijkheid om zelf een financieringsaanvraag voor te bereiden en in te dienen. De handelingen die je daarvoor moet verrichten en de documenten die je aan moet leveren verschilt sterk per bank. Een goede voorbereiding voorkomt een hoop stress. Ben je nog geen klant bij de bank dan is het een stuk lastiger om zelf je financiering te regelen. Alleen ABN/AMRO bied je dan de mogelijkheid om je zaken zo goed mogelijk voor te bereiden. Heb je niet meer dan € 25.000 nodig dan gaat dit het snelst en zonder veel gedoe bij ABN/AMRO. Hoe snel je wordt geholpen nadat jij je financieringsaanvraag hebt ingediend is afhankelijk van de agenda van de accountmanager.

Uitbesteden

Wil jij je financieringsaanvraag liever uitbesteden? Dat kan. Onze MKB-kredietcoaches beschikken over software waarmee zij snel een aanvraag voor jou kunnen verzorgen en indienen bij jouw bank. Vind jouw MKB-kredietcoach hier.