Veel klanten, weinig groeikapitaal

Veel klanten, weinig groeikapitaal

Klanten genoeg voor Apple-leasebedrijf Go Lemon. Maar hoe zorg je voor voldoende voorfinanciering? “Een iPhone kost al snel duizend euro en we hebben ook nog iPads en Apple Watches.” Ondernemer Bas van der Putten was bij KVK te gast om zijn ondernemersavontuur te delen en uitdagingen voor te leggen aan een formatie KVK-adviseurs.

Na zijn opleiding aan de Hotelschool maakte hij zijn eerste meters in de buitenlandse horeca. Eenmaal terug in
Nederland kwam hij aan een goede baan, prima salaris én dikke leasebak. Dit alles ver weg van het
ondernemerschap. Het keerpunt in zijn leven kwam toen de nieuwe iPhone 7 uitkwam en hij onvoldoende geld op zijn rekening had om het toestel te kopen. Van der Putten met een lach ”met 3 kinderen en de 4e op komst is het wel eens schipperen met je uitgavepatroon”. Hij wist toen al dat niet lang daarna de iPhone 8 zou uitkomen en zich waarschijnlijk dezelfde situatie voor zou doen.

Zo raakte Van der Putten in de ban van gebruik in plaats van bezit. Zou er een soort private lease- of huurconstructie voor deze hebbedingen op de markt zijn? Tot zijn verbazing vond hij daarover niets. En zo kwam het starten van een eigen onderneming ter sprake. Zijn vriendin zei “er is eigenlijk nooit een goed moment en dus is elk moment een goed moment”.

Kom nog eens terug

Van der Putten startte een verdienmodel met verhuur van Apple smartphones, tablets en smartwatches. Maar
die apparaten moet hij eerst voorfinancieren en dus heeft hij een aanzienlijk startkapitaal nodig. Daarom klopte hij aan bij de producent van het merk voor een startup financiering. Het antwoord was kort “je mag containers vol van onze producten inkopen, aan financieren doen we niet”. Met zijn aanstekelijk positivisme klopte hij ook bij verschillende financiers in zijn netwerk aan. Bank, business angels, investeerdersclubs en crowdfunding. “Kom vooral nog eens terug” hoorde hij na zijn pitches. “Dan weet je dat de interesse er op het spannendste moment ontbreekt en vaak niet terugkomt,” zegt Van der Putten.

Strenge screening

30% van de Nederlanders heeft een iPhone op zak (laatste onderzoek Telecompaper). Een aanzienlijk deel van die eigenaren ziet ook de voordelen van gebruik in plaats van koop. Van die groep komt slechts 20 procent in aanmerking voor een contract bij Go Lemon. De andere 80 procent komt niet door de screening. “Daarmee krimpt wel je afzetmarkt, maar je servicelevel leeft van betalende klanten”, licht Van der Putten toe.

Rode cijfers

Zijn eerste 2 jaren draaide Van der Putten een goede omzet, maar stonden er keiharde verliescijfers op papier.Door de drukte had hij een eenvoudige administratie opgezet die nog eens betreurende resultaten gaf. Dat moest anders besloot hij. Van der Putten bracht zijn administratie, boekhouding en verzekeringspakket extern onder. Evenals een deel van zijn marketing. Van der Putten beweert “Het uitbesteden is noodzakelijk om focus te houden op de core business van Go Lemon. Nóg meer klanten binnenhalen. Dan verbeteren de resultaten, omdat met meer klanten de vaste kosten ongeveer gelijk blijven.”

2 sporen funding

Go Lemon hanteert flexibel, onbezorgd en epic service als standaard. Maar liefst 33 procent van de Go Lemon klanten laat een review achter op de website. Volgens Van der Putten is een groot bedrijf minder wendbaar en verkeert hij in het voordeel. Het resultaat vertaalt zich in de vele geïnteresseerden die zich bij Go Lemon melden. Om deze groeiende vraag aan te kunnen heeft hij altijd een flinke som geld nodig. Verschillende financieringsvormen zijn door hem gestapeld naar 700.000 euro. Nu stapt hij in een volgende kapitaalronde van 350.000 euro crowdfunding. Om reeds gewonnen klanten te financieren en verdere groei te realiseren. Hij verwacht daarna snel een nieuwe ronde crowdfunding te doen. Tevens heeft hij een partij gevonden die zijn model oneindig kan financieren, daaraan hangt natuurlijk een prijskaartje. Omdat dit aanbod met minder marge erg aantrekkelijk is, gaat hij waarschijnlijk een 2 sporen funding beleid hanteren. Zowel via deze partner als via crowdfunding.

Over 10 jaar

Kredietplatformen, investeerders, venture capital, aansluiting bij groeinetwerken, vele financieringsmogelijkheden passeerden de revue. Vlak voor Van der Putten KVK verliet werd hem nog de vraag gesteld ”Waar sta je over 10 jaar?” Van der Putten antwoordt met een lach “of ik over 10 jaar nog aan het roer sta bij Go Lemon, weet ik niet. In ieder geval ben ik geen ceo van een groot bedrijf. Misschien doe ik tegen die tijd wel het liefst wat ik nu doe, presenteren op diverse podia.”

Over de auteur, Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken kent hij het financieringslandschap voor ondernemers. Hij volgt trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Hij deelt vooral zijn kennis met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *