Voor de troepen uit…!

Voor de troepen uit…!

Nederland wil vooroplopen bij de internationale aanpak met de uitgifte van cryptovaluta via crowdfundacties, de zogeheten initial coin offerings (ICO’s). Een verbod op grensoverschrijdende en decentrale ICO’s is niet aan de orde, wél samenwerking voor meer internationale regels.

Bescherming
De ICO; (particuliere) beleggers of investeerders maken geld over in ruil voor tokens of cryptomunten die waarde moeten krijgen. Deze zijn dus risico’s voor consumenten.
De algemene consumentenbescherming waarop de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toezicht houdt biedt weinig bescherming.

Lage rente
De ICO’s worden ondertussen wel aangeboden aan particulieren. Die zijn met de huidige lage rentevergoeding bij banken hard op zoek naar betere opbrengsten.
Minister Hoekstra laat nu onderzoeken of investeerders in ICO’s net zo goed kunnen worden beschermd als investeerders bij een normale beursgang of obligatie-uitgifte. Dit betekent dat partijen die geld willen ophalen allerlei informatie moeten verstrekken. En óók onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen.

Waakhonden
De bewindsman bepleit bovenal een Europese aanpak en wil met gelijkgestemde landen een voortrekkersrol vervullen. En met de waakhonden AFM en ACM alle mogelijkheden benutten om al handhavend op te kunnen treden.

Aanrader
Een eerste kennismaking met cryptocurrency lees je op de KvK website. Van tevoren je goed verdiepen in de mogelijkheden van nieuwe financiële instrumenten is een aanrader. Tip: beleg of investeer geld dat je kunt missen.

Paul van Eijck, KvK Adviseur Ondernemersondersteuning

 

Share this post