Schaal op met investeren en word ook een unicorn

Schaal op met investeren en word ook een unicorn

mkb-kredietcoach-unicorn

De betekenis van een unicorn in dit verband: een niet-beursgenoteerd bedrijf met een verkoopwaarde van meer dan 1 miljard dollar. Een elite groep bedrijven groeit met succesvolle financieringsronden naar de unicorn-status. Telegram (4,8 miljard), Revolut (1,7 miljard) en Taxify (1 miljard) staan hoog in de Europese unicorn-top 25.

Hoe worden deze unicorns vaak gefinancierd? Met venture capital, risicokapitaal dus. Investeerders zijn dol op veelbelovende startups en scale-ups. Deze ontketende groep ondernemers biedt investeerders perspectief en rendement.
Hoe vind je een investeerder? Investeerders zijn er in alle soorten en maten. Voor een paar ton tot echte uitschieters met veel nullen achter de komma. Zoek dus eerst uit welke investeerder bij je past. Onderzoek ook of een lening bij de bank een betere optie is.

Informal investors/ Business angels
Informal investors zijn (ex-)ondernemers die geld verdienden aan de verkoop van hun onderneming. Hoewel informal investors niet jouw rol als directeur overneemt en graag een minderheidsbelang in je onderneming neemt, stellen ze naast geld ook hun kennis, ervaring en grote netwerk ter beschikking.

Venture Capital
Dit betreft particuliere investeerders met een groot vermogen. Ze besteden weinig tijd aan persoonlijke begeleiding van de ondernemer. En willen via een controlerend meerderheidsbelang toch grip op de onderneming. Voordeel van deze investeerders is dat ze snel kunnen handelen in crisissituaties. Doordat ze over hun eigen geld beslissen.

Participatiemaatschappijen/ private equity/ beleggingsmaatschappijen
Een participatiemaatschappij beheert het geld voor grote (institutionele) beleggers. Voordeel is dat het mogelijk is om grote bedragen los te weken. Nadeel is dat deze investeerders zich risicomijdend gedragen. Er zijn ruim 60 participatiemaatschappijen in Nederland.

Crowdfunding
Geld binnenhalen via het publiek. Daar draait het om bij crowdfunding. Steeds meer start-ups zien het levenslicht dankzij family, friends en fans. Individueel hebben ze onvoldoende geld om te investeren. Of vinden ze het risico te groot. Met alle kleine beetjes samen krijg je toch het benodigde geld bij elkaar.

Business incubators
Heb je in eerste instantie voornamelijk financiering nodig voor faciliteiten als huisvesting, internet, coaching en training? Stap dan op een business incubator af. Dit soort investeerders is gespecialiseerd in het aanbieden van kennis (inclusief gratis workshops en masterclasses), een netwerk, en faciliteiten voor een startende ondernemer. Ze willen als tegenprestatie vooral dat je ze zoveel mogelijk promoot. Later kunnen business incubators je ook in contact brengen met kapitaalinvesteerders.

Snel zoeken

Ten slotte, bezoek ook de KvK pagina financieringsvormen voor groei.

Paul van Eijck, KvK adviseur Ondernemersondersteuning 

Share this post

Comment (1)

  • De Reuver, Pleun

    Bedankt voor de tips! Ik ben ook van plan redelijk groot te gaan investeren, dus alle informatie stel ik op prijs.

    4 augustus 2018 at 14:24

Comments are closed.