Rondje geld, van startup naar scale-up

Rondje geld, van startup naar scale-up

In april was het zover. De Startup Delta Summit op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Bijna 3.000 bezoekers passeerden op alfabetische volgorde de aanmeldbalies. Op de kolossale voormalige fabrieksvloer stond een wirwar aan partijen uit het startup ecosysteem.

Uiteraard ontbrak de aanjager van Startup Delta, ZKH Prins Constantijn, niet. In zijn kielzog dobberden de vooruitgeschoven posten van economisch Nederland achter hem aan.
Een gezamenlijke aftrap vroeg in de middag was het startsein van al het moois waarmee we baanbrekende business verder helpen. Voor de KVK een rol om te verbinden naar:
• Enterprise Europe Network (EEN);
• AddVentured;
• NLgroeit en
• Overheidsregelingen.

Naadloos
‘Kapitaal’ als onderdeel van strategische werksessies gaf een inkijkje in de financieringsrondes van een startup naar scale-up. Het naadloos op elkaar aansluiten van de financieringsrondes. Vanaf de start met een achtergestelde lening naar de finish of exit met private equity. Een podium met uitleg van de overheid, een business angel, een venture capitalist en een bank.

Klop aan!
De overheid grossiert in regelingen voor startups en scale-ups. Van Vroege Fase Financiering tot Europese regelingen en fondsen. De regelingen worden uitgevoerd door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Je kunt op hun website per regeling toetsen of je aan de voorwaarden voldoet. Daarna klop je aan!

Naast de financieringsregelingen zijn er ook programma’s waarbij je kunt aansluiten. Startupofficers brengen je in contact met de overheid, bijvoorbeeld als launching customer. Het platform COSTA zorgt voor samenwerking tussen corporates en startups.
Er is ook een mentorennetwerk dat startups toegang geeft tot internationale netwerken. Op kvk.nl staat een landelijk overzicht coaching voor startups. NLgroeit is een voorbeeld van een programma voor scale-ups met een omzet van minimaal 1 miljoen euro.
• Coaching voor startups
• NLGroeit
• Startup Box

Paul van Eijck, KvK adviseur ondernemersondersteuning

Share this post