Na FinTech ruikt RegTech aan volwassenheid

Na FinTech ruikt RegTech aan volwassenheid

Financiële dienstverleners ondergaan een aanhoudende stroom van nieuwe regelgeving. Zowel op nationaal als internationaal niveau bedenken wetgevers regels om het functioneren van de dienstverlening te verbeteren. Met het oog op de toenemende druk van regelgeving en naleving, zoeken financiële dienstverleners steeds vaker naar manieren om de implementatie- en monitorkosten te drukken.

Verbinden

Het antwoord op de toenemende regeldruk is RegTech en staat voor Regulatory Technology. Deze methode wint snel aan terrein. Het zijn digitale processen en tools om op een meer geautomatiseerde en kosten-efficiënte manier te voldoen aan rapportage-eisen vanuit regelgeving en naleving.
RegTech oplossingen zijn in staat om gerelateerde regelgevingsonderwerpen met elkaar te verbinden. Daarmee zien belanghebbenden de invloed van verschillende van elkaar afhankelijke transparantieregels, zoals:

  • MiFID II;
  • MiFIR;
  • MAD II;
  • MAR en
  • PRIIPS.

 

Efficiency

Ank van Wylick, Fintech-partner bij KPMG meldde eerder dit jaar in Dutch IT-channel: ‘De laatste zes maanden zijn bedrijven in Europa overvallen met nieuwe regelgeving. PSD2 op het continent, vergelijkbare regelgeving in het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe privacywetgeving zorgden voor een groeiende belangstelling voor nieuwe technologieën op het gebied van wet- en regelgeving. Europese bedrijven en buitenlandse bedrijven die zaken doen in Europa zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden om op een efficiënte manier om te gaan met de eisen die deze nieuwe regelgeving met zich meebrengt. En hoewel RegTech nog altijd een relatief onvolwassen subsector binnen FinTech is, ook om de bescheiden investeringen, neemt de belangstelling en de reikwijdte snel toe. In Europa zien we overal RegTech bedrijven ontstaan. Met inzet van kunstmatige intelligentie óf op de blockchain gebaseerde oplossing om aan geautomatiseerd wet- en regelgeving te voldoen.’

 

Besparen

De voordelen van RegTech in te delen in twee groepen:

  1. Betere analyses en interpretatie van regelgeving onder de belangrijkste belanghebbenden en betere bedrijfsprestaties.
  2. Een goede controle over de vereisten op het gebied van regelgeving en naleving.

Naleving van de steeds meer aanzwellende regelgeving kost organisaties veel middelen en tijd. Daardoor raken vaak belangrijke werknemers afgeleid van hun kerntaken – het bedienen van hun klant.
Kortom besparen van kosten, middelen en tijd in de financiële sector.

 

Deze blog verscheen eerder op de blog van Paul van Eijck.

Share this post