Een appeltje voor de dorst

Een appeltje voor de dorst

Een financiële buffer voor onverwachte tegenslagen geeft je rust. Toch bouwen Nederlanders weinig buffers op. Slechts 40% zet geld opzij voor opleidingen, inkomensdalingen, pensioen en zorg. Dit blijkt uit recent Nibud-onderzoek.

Druk maken
Wanneer je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, dan ben je waarschijnlijk nog niet met je pensioen of zorg bezig. Maar bijna 50% van de ondervraagden maakt zich wél druk om geldzaken in de toekomst. 33% Heeft geen geld om opzij te zetten. Van de mensen met financiële ruimte doet slechts 39% dat.

Pensioen gaat later in
Bijna 40% vindt dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële situatie na hun pensioen, maar de overheid of pensioenfondsen. Opvallend is dat 18- tot 35-jarigen de pensioenleeftijd verkeerd inschatten. Als huidige dertiger krijg je pas vanaf je 71e AOW, twee jaar later dan men denkt. Misschien wil je wel eerder met pensioen. Nu kosten besparen en geld apart zetten, bouwt een buffer.

Aan de slag!
Zo kan je kosten besparen via bootstrapping. Financieel zakelijk en privé in balans brengen kan door meer Inzicht in je financiën . Dit zijn opties om je pensioen te regelen.

Bert Wams, adviseur bij de Kamer van Koophandel met als specialisatie alternatieve financiering voor startups, scale-ups, zzp-ers en ondernemers in het MKB.

Share this post