5 tools om financieel vooruit te kijken

5 tools om financieel vooruit te kijken

Nadenken over financiën op lange termijn voorkomt problemen. Het geeft je grip op geld en inzicht in financiële ruimte. Daarbij komt dat ondernemers, die aangeven veel kennis van geldzaken te hebben, vaak beter presteren dan ondernemers die aangeven minder kennis te hebben. Bij de start van het jaar is het een mooi moment om hiermee aan de slag te gaan. Onderstaande tools en onderwerpen kunnen daarbij ondersteunen.

1. Business model canvas
Dit is in één schema doelgroep, activiteiten, toegevoegde waarde, klantrelaties, resources, verkoopkanalen, verdienmodel, partners en kostenstructuur.

2. Scenarioplanning
Je kan de toekomst niet voorspellen, maar wel nadenken over verschillende strategieën en hun gevolgen. Daarnaast bekijk je trends en ontwikkelingen, die impact hebben op je onderneming.

3. Ondernemingsplan
Via onder meer een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsprognose en overzicht privé-uitgaven kijk je drie of vijf jaar financieel vooruit.

4. Pensioen
Als je nu iets regelt, bereik je later een gewenst resultaat. Je pensioen organiseren, dwingt je daarbij om ver vooruit te kijken.

5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Dek je inkomensrisico af, als je (tijdelijk) niet kan werken.

Meer informatie?

Aan de slag met Grip op de tent

Vragen over financiering of geldzaken? Bel de KvK Financieringsdesk, elke werkdag tussen 8.30 en 17 uur bereikbaar op telefoonnummer 0800-1014

 

Share this post