Ondernemer, wat zijn je (ondernemings)plannen voor 2018?

Ondernemer, wat zijn je (ondernemings)plannen voor 2018?

Ondernemen begint vaak met een droom, een doel dat je wilt realiseren. Die doelen zijn voor iedere ondernemer verschillend. De één wil er financieel beter van worden, de ander gaat voor meer vrijheid of wil vooral maatschappelijk relevant zijn.
Je start met een ondernemingsplan, zorgt voor de financiering en gaat aan de slag. Al snel kom je erachter dat een doel nooit statisch is, maar dynamisch. Eigen behoeftes veranderen, de markt verandert, wet- en regelgeving veranderen en ga zo maar door.
Eigenlijk zou je regelmatig je ondernemingsplan nog eens uit de kast moeten halen en deze aan moeten passen aan de realiteit van vandaag. Maar welke ondernemer doet dat ? Meestal regeert de waan van de dag en ben je blij als je je lopende werkzaamheden op tijd af kunt ronden.

Toch zijn de maanden november en december bij uitstek de maanden om vooruit te kijken naar het volgende jaar. Belangrijk knelpunt daarbij is dat medio december voor veel bedrijven een belangrijke deadline is om projecten af te ronden. Gevolg: mooie plannen verwateren langzaam in de waan van de dag.

Rol MKB-kredietcoach
Welke rol zou een MKB-kredietcoach kunnen spelen om je daarbij te helpen ? Een coach is vaak niet de eerste waar een ondernemer aan denkt om hem te helpen. Je bent immers ondernemer geworden om in alle vrijheid je eigen weg te kiezen en je eigen beslissingen te nemen. Dan laat je je niet door een coach vertellen hoe je het aan moet pakken. Het mooie is dat een goede coach dat ook niet doet. Hij gaat met je in gesprek en probeert scherp te krijgen welke kant je op wilt. Op die manier krijg je structuur en kun je prioriteiten gaan stellen. Dus de coach is niet degene die je vertelt wat je moet gaan doen, maar wel de stok achter de deur om stappen te zetten. Een MKB-kredietcoach heeft nog een bijkomend voordeel, ze hebben een accountancy achtergrond en werken altijd vanuit de financiële cijfers. Ook daar komen verbeterpunten uit naar voren. En uiteindelijk blijkt dan ook uit de cijfers of je acties tot resultaat hebben geleid. Het is dus altijd meetbaar.

Gaat het dan alleen om cijfers?

Zeker niet! Een MKB-kredietcoach kan je een scan laten doen en je vervolgens een spiegel voorhouden hoe je als ondernemer, dus als mens, jezelf kunt verbeteren. En de ondernemer zelf is toch een van de belangrijkste succesfactoren van zijn bedrijf.
Samengevat: een MKB-kredietcoach is een accountant die naar de toekomst kijkt en naar meer dan alleen de cijfers, maar ook een coach met verstand van cijfers. Als ondernemer kun je daar je voordeel mee doen.

Tip voor 2018
Dromen realiseren begint met kleine stappen. Een gratis kennismakingsgesprek met een MKB-kredietcoach is zo’n kleine stap!

Share this post