Ondernemerschap daar doet de bank toch niets mee!?

Ondernemerschap daar doet de bank toch niets mee!?

Briesend stond hij voor mij: een MKB-ondernemer van middelbare leeftijd. Jarenlang was hij al klant bij de bank en nu had deze zijn financieringsaanvraag afgewezen. “Ze hebben op geen enkele wijze rekening gehouden met het feit dat ik al jarenlang ondernemer ben. Ze hebben alleen maar naar de cijfers en de zekerheden gekeken. Mij maak je niets meer wijs. De banken roepen wel dat ze ondernemerschap belangrijk vinden, maar als het puntje bij het paaltje komt, dan doen ze er uiteindelijk niets mee. Nee, ik ben helemaal klaar met de bank.”

Herkenning
Wellicht herken je hetgeen hierboven en heb je soortgelijke ervaringen. Je hebt een plan ingediend bij de bank en daarbij omschreven hoe goed je bent als ondernemer en nu zegt de bank ‘nee’. Je kunt een conclusie trekken. Dat banken ondernemerschap belangrijk vinden is niets meer dan een verkooppraatje om zo het geschonden imago van de bank op te poetsen. Als het puntje bij het paaltje komt, dan doet de bank uiteindelijk niets met jouw ondernemerskwaliteiten bij het beoordelen van een financieringsaanvraag.

Verkooppraatje?
Ik kan me voorstellen dat je denkt dat de bank jouw ondernemerskwaliteiten nauwelijks mee laat wegen. Niets is minder waar. Banken nemen jouw ondernemerskwaliteiten zeer serieus. Alleen leert de praktijk dat jij vaak een veel te rooskleurig beeld schetst van wat je als ondernemer allemaal kan. Met andere woorden, je geeft geen eerlijk beeld van jezelf. Dat maakt degene die je aanvraag moet beoordelen huiverig. Een gebrek aan zelfkennis is een van de belangrijkste redenen dat ondernemers het uiteindelijk niet redden.

Schets een eerlijk beeld
Schets daarom altijd een eerlijk portret van jezelf. Je bent niet overal goed in, dat is namelijk niemand. Je hoeft geen wonderkind te zijn, dat verwacht de bank niet. Geef  eerlijk aan in welke punten je minder goed bent. Geef aan met welke situaties jij lastig om kunt gaan. Je maakt je verhaal sterker als je daarbij aangeeft bij wie je om advies vraagt als het eens een keer tegenzit.

Doe een ondernemerstest
Je maakt je verhaal over jouw ondernemerskwaliteiten nog sterker als je de samenvatting van een objectieve test over jouw ondernemerschap bij je financieringsaanvraag toevoegt. Op die manier weet de bank nog beter wat voor vlees zij in de kuip heeft en een financieringsvoorstel doen dat past bij jouw ondernemerskwaliteiten. De E-Scan is een voorbeeld van een test die objectief in beeld brengt wat jouw ondernemerskwaliteiten zijn. Jouw MKB-kredietcoach kan je hier alles over vertellen.

Einstein
En die ondernemer uit het begin van dit verhaal dan? Hoor ik je denken. Hij was al jarenlang ondernemer en nu doet de bank daar schijnbaar niets mee. Dat is slechts het halve verhaal. Want ook bij deze ondernemer bleek dat zijn zelfkennis toch niet zo groot was als hijzelf dacht. In plaats van de bakens te verzetten, bleef hij kiezen voor zijn oude vertrouwde aanpak. Maar zoals Einstein al zei: “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.” Dat was iets wat deze ondernemer ondanks zijn vele jaren ervaring alsnog ontdekte. Toen hij dat besefte, schakelde hij een coach in. Samen met haar ging hij aan de slag om zijn zelfkennis te vergroten. Een halfjaar later gaf de bank hem alsnog het krediet waar hij om vroeg, omdat hij nu eerlijk beeld gaf van zijn ondernemerskwaliteiten.

Ondernemerschap telt dus wel degelijk mee
De moraal van het verhaal: de bank beoordeelt dus wel degelijk jouw ondernemerskwaliteiten. Als je daar niet realistisch over bent, dan krijg je al snel een ‘nee’. Ben je eerlijk over jezelf, dan vergroot dit de kans op een ‘ja’ van een bank aanzienlijk. Zeker als je dit ook nog eens onderbouwt door een geobjectiveerde ondernemerstest.

Share this post