Koersen cryptovaluta zijn net mensen, reageren op emotie

Koersen cryptovaluta zijn net mensen, reageren op emotie

Van: Paul van Eijck, KvK adviseur Ondernemersondersteuning

“Bitcoin wordt niet gesplitst: geen nucleaire bom in bitcoin-land”
kopten eind juli de nieuwsmedia. Een splitsing van bitcoin is van de baan. De bitcoingemeenschap werd het alsnog eens over veranderingen in de software, waardoor het aantal transacties per seconde wordt verhoogd. Onder de voorstanders van de veranderingen waren veel bitcoin-handelaren. Zij wilden aanpassingen doorvoeren om beter te kunnen handelen. Dat werd vanwege de grote belangstelling steeds moeilijker. Ook wilden ze bitcoin uitbreiden met allerlei toepassingen. Tóch was een van de grootste handelaren van plan om de handel in bitcoin per 31 juli stil te leggen. Wegens onzekerheid over de mogelijke splitsing.

Ramkoers
De miners die de bitcoin produceren en profiteren van de boekingskosten, waren tegen de plannen. Zij waren bang dat zij na de update minder geld zouden krijgen voor het faciliteren van de handel in bitcoins. Omdat de gebruikers het niet eens konden worden met de miners, dreigde een splitsing van de munt. Ze lagen op ramkoers en konden niet meer van koers veranderen. De enige manier om een botsing tegen te gaan, was als de miners aan het stuur zouden draaien. En dat is gebeurd. Dat er nu meer transacties per seconde kunnen worden uitgevoerd dan voorheen, is positief voor de gebruikers en de handelaren. Maar het belangrijkst is het signaal dat de crisis is afgewend
Hoog tijd om de abracadabra van de virtuele munten te bespreken.

Digitale valuta, cryptocurrency
Bij het betalen met een bitcoin komt geen bank of toezicht kijken. Het is ruilhandel, maar dan via het internet. De munt is versleuteld (encryptie) en alleen degene die de sleutel heeft, kan het geld inzien of uitgeven.
Cryptomunten worden gemaakt door computers die een complex algoritme draaien: dat heet mijnen (‘mining’). Van alle cryptomunten is een maximumaantal. Omdat het aanbod beperkt is, en het steeds moeilijker wordt om te mijnen, wordt de prijs enorm opgedreven als er meer vraag naar is. De bekendste cryptomunten zijn bitcoin en ethereum. Hun waarde is de afgelopen jaren gestegen.

Aanschaf
Als je bitcoins of ethereums wil kopen, heb je allereerst een wallet nodig. Een bitcoin-bankrekening dus. Je kan een hardware wallet aanschaffen. Dat is een soort usb-stick waarop je bitcoins opgeslagen zijn. Of een software wallet. Dat is een website of app waar je je bitcoins opslaat. Ook kun je kiezen voor een paper wallet. Dat is een uitgeprint stuk papier, met daarop de sleutel en het adres van je bitcoins.
Vervolgens registreer je je op een cryptobeurs. Coinbase of Kraken zijn de grootste. Je moet je account verifiëren, bijvoorbeeld met je creditcard. Je eerste bitcoins koop je met dollars. Maar zodra je eenmaal bitcoins hebt, kun je ook andere cryptocurrency kopen mét je bitcoins.
Bitcoins en andere virtuele betaalmiddelen staan op de computer opgeslagen. Je kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. Je geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte inkomstenbelasting – overig eigen vermogen in box 3 (sparen en beleggen).

Risico’s
Vanaf dat moment werkt het als op de gewone beurs: de koers stijgt en daalt, waardoor de waarde van je cryptocurrency meer of minder wordt. Je bouwt een portfolio op van verschillende munten en probeert zo zoveel mogelijk winst te maken door op het juiste moment te kopen of verkopen.
Er is geen toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) of derdenpartij als een bank. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor het beheer van je digitale geld en voor de betaling ermee. Stuur je je geld naar de verkeerde, dan is er niemand die het terug kan halen.

Zeepbel
Door de recente toename in populariteit en de explosieve prijsstijgingen vertonen cryptovaluta overeenkomsten met een financiële zeepbel. Bij een zeepbel kunnen de prijzen lange tijd oplopen, maar een kleine gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een negatief nieuwsbericht, kan het ineens uiteen laten spatten. Realiseer je dat de prijzen hierdoor onverwachts en snel kunnen instorten.

Weten!
Naast het risico van de vorming van een zeepbel wijst de AFM nog op andere risico’s bij het investeren in virtuele valuta:
• Op dit moment vallen virtuele valuta buiten het toezicht van de AFM en DNB;
• De koersen van virtuele valuta kunnen tientallen of zelfs honderden procenten per dag fluctueren. Bovendien is er een reëel risico dat de waarde van een virtuele valuta permanent naar nul kan dalen en dan ben je je geld dus kwijt;
• Virtuele valuta zijn kwetsbaar voor cybercrime. Het is mogelijk dat anderen door een hack toegang krijgen tot jouw wallet, waardoor je jouw virtuele valuta kan verliezen;
• Als je het wachtwoord verliest van jouw digitale wallet, is deze op geen enkele manier meer toegankelijk. Dit betekent dat je jouw investering voorgoed kwijt bent;
• Veel virtuele valuta kennen weinig handel. Dit maakt ze kwetsbaar voor koersmanipulatie, bijvoorbeeld door het kunstmatig opdrijven van de prijs;
• De grote toename in populariteit kan aanbieders aantrekken met frauduleuze bedoelingen. Je kunt bijvoorbeeld slachtoffer worden van een piramidespel met virtuele valuta. Hierdoor kun je jouw geïnvesteerde geld verliezen;

De AFM adviseert consumenten die willen investeren in virtuele valuta om je goed in het product te verdiepen. Wees je bewust van de risico’s en de kosten, spreid je investeringen en investeer nooit meer geld dan je kunt missen.

De technologie die de handel in cryptovaluta mogelijk maakt heet Blockchaintechnologie. Op de KvK website lees je daarover meer. KvK-collega Perry Smit is mede-auteur van het boek ‘Blockchain: de technologie die de wereld radicaal verandert’.

 

Share this post