Investeren in bedrijfsmiddelen via leasing

Investeren in bedrijfsmiddelen via leasing

Ondernemers met plannen om te investeren in bedrijfsmiddelen vinden steeds makkelijker de weg naar leasing met het oog op de financiering van deze investeringen. Daar zijn goede redenen voor. Jurgen Koopman, van Hoveniersbedrijf Greens&Garden uit Den Helder, getuigt: “wij kochten voorheen altijd onze auto’s en machines. Wij hebben besloten om te gaan leasen, omdat de kosten voor het bedrijf beter te sturen zijn. De grootste toegevoegde waarde zit in het feit dat het bedrijf dankzij leasing grip houdt op de liquiditeit en precies weet wat de maandelijkse kosten zijn. Dus geen verrassingen. Dat is een zorg minder elke maand.”

Volledige financiering
Leasing heeft een vaste plek gekregen in de financieringsmix van bedrijven, met name omdat er sprake is van 100% financiering van de investeringswaarde van het bedrijfsmiddel. Dat betekent dat de onderneming zelf geen cash moet besteden aan de investering. Op die manier is er per saldo meer krediet beschikbaar. Waar een bank niet snel middellang krediet zal verschaffen voor de volledige waarde van de investering, is dat voor een leasemaatschappij eerder regel. De reden hiervoor is dat leasemaatschappijen objectgericht zijn en ‘verstand hebben’ van machines, apparaten en rollend materieel. Deze vormen per slot van rekening de enige zekerheid voor de leasemaatschappij. In die zin vormt leasing een prima aanvulling naast rekening-courant krediet van de bank en allerlei andere financieringsvormen. Leasing heeft ook als voordeel dat er geen additionele zekerheden moeten verschaft worden.

Ook voor HealthCity, een sterke groeier op het vlak van fitness-en wellness faciliteiten, is leasing de ideale oplossing. “HealthCity is in de afgelopen jaren snel gegroeid wat betreft het aantal leden. Daardoor was er behoefte aan een partner die kon meeschalen met de financiering van zowel fitnessapparatuur als digitale apparatuur,” vertelt Eric Wilborts van Health City. “Met onze leasemaatschappij hebben we korte lijnen en alles wordt snel en soepel geregeld. Dankzij leasing beschikken we over over up-to-date fitnessapparatuur en hebben we inzicht in de budgetten vanwege vaste leasekosten per maand.”

Wat kost dat?
Er wordt wel eens beweerd dat leasing duur zou zijn. Hier speelt toch het perceptieprobleem van autoleasing: niet leasing is duur, autorijden is dat wel: we hebben de neiging de kosten van autorijden te onderschatten. Leasemaatschappijen halen hun funding bij hun bank-moeder, dat kan een Nederlandse of een buitenlandse bank zijn, bij de fabrikant-moeder of op de financiële markten. Er zijn in Nederland veel meer leasemaatschappijen actief dan er banken zijn, dat maakt de leasemarkt competitief. Er kan niet aangetoond worden dat leasing duurder zou zijn dan bankfinanciering.

Bovendien krijg je ook meer waar voor je geld: meer financiering en – indien gewenst – extra dienstverlening, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om risico’s buiten het bedrijf te houden. Het gaat hier met name om het restwaarderisico op de bedrijfsmiddelen. Een moderne ondernemer gaat niet alleen op zoek naar de ideale financieringsmix, maar houdt ook risico’s buiten de deur.

Neem een adviseur in de arm
Toch kan van een ondernemer niet verwacht worden dat hij van alle financieringsvormen alle ins&outs kent. Maar hij kan wel advies inwinnen. De voorbije jaren zijn er tal van financiële tussenpersonen actief geworden, die heel goed in staat zijn een ondernemer te adviseren. De leasemarkt voor bedrijfsmiddelen stijgt kwartaal na kwartaal, tot het punt dat leasing na bankfinanciering de tweede belangrijkste externe financieringsbron is van het MKB. Het is een gunstige ontwikkeling dat MKB-ondernemers erin slagen hun financiering te spreiden over diverse aanbieders en niet afhankelijk te zijn van één (soort) financier. De maturiteit van een ondernemer valt af te leiden uit zijn financieringsmix.

 

De auteur is secretaris-generaal van de NVL – Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen, de branchevereniging van de in Nederland actieve equipment leasemaatschappijen.

 

Share this post