Factoring: voor ieder wat wils!

Factoring: voor ieder wat wils!

Factoring komt voor in vele soorten en maten. Eigenlijk is er voor elk type bedrijf wel een passende factoringoplossing. Hele grote (beursgenoteerde) ondernemingen maken gebruik van factoring maar ook ZZP’ers en MKB-ondernemingen. In Nederland werd er in 2015 voor meer dan EUR 65 miljard gefinancierd middels factoring (bron: http://www.factoringnederland.nl/cijfers-en-trends). Dit zal in 2016 niet minder zijn geworden!

Bedrijven die gebruik maken van factoring zijn niet langer afhankelijk van de betaaltermijn van debiteuren. Immers wanneer de factuur is verstuurd, wordt er door de factormaatschappij direct betaald. Hierdoor krijgt de ondernemer meer grip op z’n onderneming; hij staat als het ware zelf meer aan het roer.

Er bestaat niet zoiets als de gemiddelde (MKB)-onderneming en daarom wordt het factoringproduct door veel ondernemers ook anders toegepast. We onderschrijven een drietal type van gebruik:

1. Doorlopend
Met name de wat grotere ondernemingen maken voor de gehele portefeuille gebruik van factoring; dus elke factuur wordt automatisch verkocht/verpand. Het grote voordeel is dat de ondernemer dan niet hoeft om te kijken naar het creditmanagement en de relatie alleen nog commercieel hoeft te onderhouden. Het gevolg van automatische verkoop/verpanding is dat je soms betaalt voor iets dat je niet gebruikt (omdat je bijvoorbeeld even geen behoefte hebt aan financiering).

2. Bij vaste debiteuren
Op grote ondernemingen (retailers) kan vaak forse omzet worden behaald. Keerzijde van de medaille zijn de lange betaaltermijnen die wordt afgedwongen. In zo’n geval kan het verstandig zijn om een aantal specifieke afnemers onder te brengen bij een factormaatschappij. Vroeger was het selecteren op debiteurenniveau niet mogelijk. Tegenwoordig zijn er voldoende aanbieders waarbij de keuze zelfs op factuurniveau gemaakt kan worden!

3. Alleen bij behoefte
Sommige ondernemingen hebben enkel op een aantal momenten in het jaar behoefte aan een duwtje in de rug (bijvoorbeeld voor bij de betaling van de omzetbelasting). In zo’n geval wil de ondernemer daarvoor vaak niet het hele jaar een banklijn aanhouden. De bereidstellingsprovisie en de kosten voor de opmaak van de jaarcijfers wegen dan niet op tegen de kosten van de verkoop van enkele facturen.
De flexibiliteit van factoring in alle nieuwe hoedanigheden maakt dit product extra interessant voor het MKB. Ons advies? Doe uw voordeel met factoring, laat het product voor u werken!

Tim Zoete

Commercieel directeur voldaan factoring B.V.

Share this post