Belastingdienst de nieuwe huisarts?

Belastingdienst de nieuwe huisarts?

Als je een pijntje hebt aan je voet ga je naar de huisarts. De huisarts constateert een “gebrek” en verwijst je door naar een specialist. Met een beetje geluk weet de specialist de kwaal te verhelpen.

Hoe mooi zou het zijn als de rol van zakelijke huisarts zou worden vervuld door de Belastingdienst? Wat zien we immers vaak in de praktijk? In het geval van liquiditeitskrapte betalen veel ondernemers de belasting later dan ze zouden moeten. Of soms zelfs wel helemaal niet. Vaak is het dan ook de Belastingdienst die met de grootste scheur in de broek blijft zitten. Reden te meer om gezamenlijk te zoeken naar een oplossing.

In Engeland is sinds enige tijd een wet van kracht die voorschrijft dat banken afgewezen klanten moeten doorsturen naar alternatieve financiers. In Nederland gaan stemmen op voor een soortgelijk systeem. Voor Voldaan zou dit erg fijn zijn. Toch denken wij dat het nog beter kan dan het Britse model!

Waarom attendeert de Belastingdienst ondernemers niet actief op (alternatieve) financieringsmogelijkheden bij een te late of niet ontvangen afdracht? Dit is beter voor de schatkist, voor de ondernemer/onderneming én voor het Nederlandse financieringslandschap. Voor de overheid is dit ook een stuk eenvoudiger; dan hoeven de (private) banken niet via wetgeving gedwongen te worden om door te verwijzen. Dat kan binnen de overheidsgelederen zelf worden geregeld.

We staan zeer open voor een pilot en zien de uitnodiging hiervoor van harte tegemoet!

Tim Zoete is Commercieel Directeur van Voldaan (www.factuurvoldaan.nl) en geeft periodiek zijn visie op (mogelijke) ontwikkelingen binnen het financiële spectrum.

Share this post