Aandachtspunten migratie naar de Cloud

Aandachtspunten migratie naar de Cloud

Aanleiding
Steeds vaker hoor ik bij kantoren dat zij volledig naar de Cloud willen migreren. Ik heb hier onlangs een aantal presentaties over gegeven en wil deze kennis ook graag delen in deze blog. Uitgangspunt is wat mij betreft dat de Cloud niet een doel op zich moet zijn. Wel zie ik een sterke ontwikkeling in de richting van de Cloud.

Vergelijking met Migratie van MS-DOS naar Windows
In de presentaties heb ik aangehaald dat de migratie naar de Cloud qua applicaties vergelijkbaar is met de overgang van MS-DOS naar Windows in de jaren ‘90. Er kwamen toen Windows applicaties beschikbaar als alternatief voor de in gebruik zijnde MS-DOS applicaties, welke de voordelen van Windows konden gebruiken. In het begin waren die applicaties vaak armer qua functionaliteit dan de ver doorontwikkelde MS-DOS applicaties. Daarom werd bij veel organisaties een mix van Windows en MS-DOS applicaties gebruikt. Dit heeft een behoorlijke periode geduurd tot het moment dat de besturingssoftware het lastiger maakte om de MS-DOS applicaties nog te gebruiken.

Inmiddels waren de Windows applicaties ook rijker aan functionaliteit geworden. Er was geen functionele reden meer om de MS-DOS applicaties nog te blijven gebruiken. Vaak waren de gebruikers nog het meest lastig te overtuigen om de laatste MS-DOS applicaties achter zich te laten.

Hybride situatie
In het algemeen zijn er een aantal voordelen aan de Cloud te noemen. Deze voordelen zijn er op het gebied van schaalbaarheid, betrouwbaarheid, beveiliging en prijs. Tegenover deze voordelen staan ook nog een aantal bezwaren en/of nadelen zoals privacy, onvolledig aanbod om alle werkzaamheden te ondersteunen en bijvoorbeeld koudwatervrees.

Mijn verwachting is dan ook dat veel organisaties een periode een hybride situatie zullen gaan doormaken, waar een mix van Cloud en Windows applicaties zullen worden gebruikt.

Naast het gebruik van applicaties is ook de toegang tot applicaties (“Identity and Access Management”) en de opslag van data een aandachtspunt. Qua “Identity and Access Management as a Service” kan gedacht worden aan oplossingen als Okta of SecureLogin. Qua dataopslag komen zaken als Microsoft OneDrive voor Business, IBM ConnectionCloud en Google Drive aan de orde. Hierin is ook zeker van belang om de rol van de gebruikers in de gaten te houden, deze zijn veelal nog erg gehecht aan de Microsoft Verkenner structuur.

Planmatig aanpakken
Een belangrijk aandachtspunt is het plannen van een migratie en hiervoor een plan van aanpak maken waar de combinatie van techniek, Identity and Access Management, herinrichten van het applicatielandschap, herbeoordeling van koppelingen, herinrichten van applicaties en het informeren, instrueren en opleiden van gebruikers een plaats dient te krijgen. Migratie naar de Cloud is meer dan een aantal abonnementen afnemen en aan de slag gaan, maar verdient uw serieuze aandacht. Wij merken in onze dagelijkse begeleiding van kantoren dat met een goed plan een beheersbare overgang mogelijk is. De keuze in welk tempo een organisatie dit uitvoert is erg afhankelijk van de huidige situatie en de ambities en mogelijkheden welke een organisatie heeft.

Henk Aardoom, adviseur bij Full•Finance Consultants.

Share this post

Comments (2)

 • Remy

  Wat vooral heel belangrijk is, is om de eindgebruikers zo snel mogelijk te laten wennen aan een vooraf bepaald security plan.
  Hierbij valt te denken aan het al dan niet regelmatig wijzigen van wachtwoorden, het implementeren van tweestapsverificatie en het compartimenteren van data- en applicatietoegang. Werken in de cloud is ontzettend efficiënt, maar kan tegelijkertijd een flink veiligheidsrisico opleveren als mensen zich niet bewust zijn van de bijbehorende verantwoordelijkheden.

  19 juni 2017 at 15:57
 • Henk Aardoom

  Beste Remy,

  Helemaal mee eens, vandaar de aandacht voor Identity and Access Management.
  Ik zie dit als heel belangrijk onderdeel van het invullen van de security.
  Wij hebben dit zelf met Okta opgelost en hebben al aan alle leveranciers van Cloud Software die wij gebruiken gevraagd SAML te implementeren.
  We zien de eerste “lokale” partijen dat ook al gaan doen.

  21 juni 2017 at 14:21

Comments are closed.