Wat moet ik als ondernemer met Fintech?

Wat moet ik als ondernemer met Fintech?

Impressie computerscherm met agenda kopieAls je de media een beetje volgt dan zal het je zijn opgevallen dat het woord Fintech met enige regelmaat voorbij komt. Daarbij komen ook woorden als disruptief of marktontwrichtend aan de orde. Maar ook zinnen als ‘Het maakt de banken overbodig’ of ‘Het zet de hele financiële sector op zijn kop’ worden regelmatig gebruikt. Als ondernemer stel je jezelf misschien vragen als hoe relevant is dat hele Fintech gebeuren voor mij en wat moet ik er eigenlijk mee? In deze blog ga ik daar verder op in.

Wat is Fintech eigenlijk?

Fintech is een samenvoeging van de engelse woorden financial en technology. Fintech slaat op innovatieve ontwikkelingen die betrekking hebben op alles wat met geld te maken heeft. Daarbij is de technologie de drijvende kracht om die veranderingen ook mogelijk te maken. Door de opkomst van Fintech komen er nieuwe partijen en oplossingen bij die jou als ondernemer helpen bij snellere en efficiëntere manieren van betalen, financieren, sparen en beleggen. De meeste van Fintechorganisaties zijn zogenaamde startups waardoor ze wendbaar zijn en zich makkelijker kunnen aanpassen aan de steeds veranderende wensen van consumenten en jou als ondernemer.

En de banken dan?

Traditionele partijen als banken kost dat veel meer moeite. Zij hebben vaak te maken met oude computersystemen, dure huisvesting, meer regelgeving. Daardoor zijn ze minder wendbaar en kunnen ze allerhande nieuwe technologische ontwikkelingen lastiger omarmen en invoeren. Sommige deskundigen verwachten zelfs dat de bank door al die ontwikkelingen kopje onder gaat. Dat is de reden dat men Fintech disruptief of marktontwrichtend noemt. Zelf denk ik dat het nog wel meevalt. Natuurlijk zullen banken met veel meer concurrentie te maken krijgen en het zal ze ook veel moeite kosten om al die technologische ontwikkelingen bij te benen. De banken zitten in de tussentijd natuurlijk ook niet stil. Het grootste risico van Fintech voor de banken is dat de diensten die de meeste winst voor de banken opleveren in het vervolg worden uitgevoerd door nieuwe partijen.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Voor jou als ondernemer betekend dit dat je uit meer oplossingen kunt kiezen als het gaat over de financiering van je onderneming of het regelen van je betalingsverkeer. Dat is natuurlijk fijn. Tegelijkertijd moet je ook beseffen dat het er allemaal niet overzichtelijker op wordt. Doordat er veel meer partijen en oplossingen komen zul je meer onderzoek moeten doen naar de voor jou meest ideale oplossing. Maar als het bijvoorbeeld om het regelen van extra werkkapitaal gaat, dan zijn er Fintech partijen die dit binnen enkele uren voor je regelen.

Grote impact op jouw betalingsverkeer

Maar Fintech heeft vooral grote impact op de manier waarop je nu je betalingsverkeer hebt georganiseerd. Er komen meer veel partijen bij die oplossingen voor het betalingsverkeer zullen aanbieden, zonder dat daar nog een bank aan te pas hoeft te komen. Denk hierbij aan mobiel geld, cryptocurrency zoals bitcoins maar ook nieuwe betaaloplossingen. Zeker als je veel zaken doet met consumenten is het goed om deze ontwikkelingen in de gaten te houden. Als consumenten straks alleen maar meer willen betalen met de digitale munt van Apple of Google dan moet je webshop daar wel op ingericht zijn.

Fintech is onomkeerbaar

Misschien merk je nu nog niet zoveel van al die Fintech-ontwikkelingen. Besef dan dat Fintech onomkeerbaar is. De technologische ontwikkelingen staan niet stil en dat zorgt ervoor dat uiteindelijk iedereen met de gevolgen van Fintech te maken krijgt. Iets dat ook de Kamer van Koophandel onderkent. Deze maand besteed zij daarom  aan de ontwikkelingen met betrekking tot Fintech.

Share this post