‘Voorschot op geluksmoment’

‘Voorschot op geluksmoment’

Plafond

Ondernemers gaan ver om hun droom te verwezenlijken, de financiële risicobereidheid draagt daaraan bij. Een must want ‘de kosten gaan voor de baten uit’ is een veelgehoord gezegde. Rekenen en nog eens narekenen en het kan allemaal tóch uit, denkt men vaak. Gelukkig is dat zo, want geld lenen kost geld en verspillen is toch zonde. Bij een strakke optelsom kunnen onverwachte kosten een frisse start blokkeren. De bank geeft mogelijk niet meer thuis, immers het financieringsplafond is al bereikt.

Wat dan?

De opening is al breed aangekondigd, wat op zich een feestelijke gedachte en een geluksmoment is. Maar misschien staan de eerste geldzorgen snel voor de deur. Er is geen financiële buffer om de eerste seizoensfase te betalen. Opening uitstellen dan maar? Welnee, geld verdienen en juist snél! Maar waar vindt een ondernemer de partij die meevoelt en het stukje cash beschikbaar stelt dat de maandelijks terugkomende rekeningen betaalt?

Voorschot

Veel ondernemers die ik spreek met een financiële hulpvraag is het financieren van werkkapitaal een echte lastpost. Op werkkapitaal zit feitelijk weinig zekerheid waardoor financiers minder makkelijk overstag gaan. Toch komen in de markt steeds meer financiële instellingen die zijn gericht op maatwerk in werkkapitaal financieren. Een voorbeeld is factoring, een soort vooruitbetaald krediet. Kort gezegd; als klanten een vlot betalingsgedrag hanteren, contant of op rekening, een voorschot kan worden gefinancierd. Ook interessant voor branches als de horeca en de detailhandel met contante verkopen en branches met loyale debiteuren, vaak voortkomend uit grootbedrijven en overheid.

Kassa!

Onlangs sprak ik een startende ondernemer in de horeca & leisure met een acute financieringsbehoefte van €20.000. De (vele) klanten betalen haar contant met hun pinpas. Op basis van de geprognosticeerde omzet kon een evenredig voorschot worden verstrekt. Een nieuwe manier van financieren van werkkapitaal, een kortlopende faciliteit die gebaseerd is op de contante kassaverkopen. Na een informatief onderhoud met de geldverstrekker stond na 5 minuten het gewenste geldbedrag op haar bankrekening. Kassa!

Werkkapitaal financiering bevindt zich in alle lagen van het MKB en komt steeds meer in de digitale schijnwerpers.

Ik hecht er waarde aan te melden dat het kiezen van een financieringsproduct maatwerk is, van tevoren in kaart brengen en afwegen of het juiste financieringsproduct past. Geld dat op korte termijn beschikbaar moet zijn met een verhoogd risicoprofiel is doorgaans niet voordelig. Door de toenemende concurrentie in het financieringslandschap strekt prijsvergelijking tot aanbeveling.

Paul van Eijck is ondernemersadviseur en verbonden aan de KvK Financieringsdesk. Voor meer informatie: 0800 – 1014 (gratis).

Share this post