Bescherm MKB-ers en ZZP-ers tegen onjuiste financieringsoplossingen

Bescherm MKB-ers en ZZP-ers tegen onjuiste financieringsoplossingen

logominfinAls ondernemer verdien jij bescherming tegen het aanbieden van onjuiste financieringsoplossingen. Die mening zijn wij als MKB-kredietcoach toegedaan en hebben wij tijdens de internetconsultatie Effectiviteit en gewenste mate van bescherming voor zzp-ers en mkb-ers bij financiele diensten en producten gedeeld met het Ministerie van Financiën.

Onduidelijkheid over voorwaarden

In de praktijk zien wij te vaak dat een ondernemer niet de financieringsoplossing krijgt die het beste bij hem past. Ook krijgen ondernemers vaak niet de beste voorwaarden voor een financiering en worden er vaak meer zekerheden gevraagd dan nodig. Reden waarom MKB-kredietcoach pleit voor het geven van duidelijke en begrijpelijke informatie aan jou als ondernemer. Op deze manier krijg je een beter inzicht in de verplichtingen die je aangaat en de kosten die hiermee gepaard gaan op het moment dat je een financiering afsluit. Ook vinden wij het belangrijk dat jij als ondernemer inzicht krijgt in de manier waarop een financier tot een besluit voor een ja of nee op je financieringsaanvraag komt. Minstens zo belangrijk is dat je ook ziet op welke manier je de financieringsvoorwaarden op een positieve manier kunt beïnvloeden. Daarom zijn wij er groot voorstander van dat financiers meer tijd en energie steken in het geven van goede voorlichting aan mkb-ers en zzp-ers.

Keurmerk

Wij constateren ook dat een deel van de adviseurs onvoldoende op de hoogte is van zaken die betrekking hebben op ondernemersfinanciering. Daardoor is het voor jou als ondernemer onzeker of je wel altijd het beste advies krijgt. Om die reden pleiten wij ervoor dat er landelijk keurmerk komt voor financieringsadviseurs. Op deze manier weet jij als ondernemer dat je een goed advies krijgt op het moment dat je een extern adviseur inschakelt.

Klachten

Een aanbeveling die wij ook hebben gedaan is dat wanneer je als ondernemer ontevreden bent over de dienst van een bank of verzekeraar  je dan makkelijk en eenvoudig een klacht kan indienen bij een onafhankelijke geschillencommissie. Die dan een bindend advies geeft.

Vervolg

Het Ministerie van Financiën gaat de komende maanden de aanbevelingen uit de markt bestuderen. Als MKB-kredietcoach zijn wij daar natuurlijk erg nieuwsgierig naar mogelijke reacties en voorstellen. We houden je op de hoogte.

 

 

Share this post