Financier je bedrijf vooruit;

Financier je bedrijf vooruit;

Voorkant boek FJBVHet begrip gestapelde financiering geeft heel goed aan hoe moderne bedrijfsfinanciering kan worden opgebouwd. Jan Wietsma noemt het in dit boek ook financiering à la carte. Je kunt kiezen en zo je eigen financieringsmenu samenstellen. Welke geldbronnen wil en kun je aanboren: eigen vermogen, crowdfunding, kredietunies, informal investors, factoring, lease of het aloude bancaire krediet? Ondernemingsfinanciering bestaat uit een mix van financiële bronnen.

Een gestapelde laag van middelen die de ondernemer in staat stelt om zijn plannen en zijn (ondernemers)dromen te verwezenlijken lijkt een belangrijke sleutel tot het financieren van ondernemersplannen. De enkelvoudige gang naar de bank met het verzoek om krediet is verleden tijd aan het worden. Zijn banken terughoudender bij het verstrekken van financiering? Of ligt het aan eisen die vanuit toezichthouders worden gesteld om hoger buffers aan te houden voor het geval het even tegenzit. Hoe dan ook financiering van het MKB ziet er anders uit dan in 2005. Er zijn nieuwe mogelijkheden, die om een andere aanpak vragen dan een simpel gesprek met de bank.

 

Gelukkig blijft Jan Wietsma niet steken op het niveau van louter de financieringstechniek. Ondernemerskwaliteiten zijn minstens zo belangrijk!

  • Welke vaardigheden en kennis moet een ondernemer meenemen om zijn bedrijf tot een succes te maken?
  • Hoe breng je die als ondernemer voor jezelf én anderen in kaart?
  • Op welke wijze overtuig je je potentiële financier(s) van jouw goede plannen?

Het diep ingaan op deze drie vragen is ook kracht van dit boek: het brengt zowel de harde als de zachte eigenschappen rond de ondernemer en de financiering van zijn bedrijf in kaart. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de bereikbare financieringsbronnen, maar ook naar de manier waarop je die in combinatie met elkaar kunt inzetten. Maar er is ook een andere kant. Hoe denken mensen die geld ter beschikking willen en kunnen stellen? Welke vragen stellen financiers aan ondernemers voordat ze daadwerkelijk bereid zijn om hun euro’s beschikbaar te stellen? Ook daarop kun je je met dit boek voorbereiden.

Jan Wietsma legt terecht veel nadruk op de persoon van de ondernemer, zijn drive, zijn kwaliteiten, zijn plannen en zijn track record. Ondernemer, begin bij jezelf en zoek vervolgens de financiering die bij jouw plannen past!

Jan Wietsma AA, Financier je bedrijf vooruit; gids voor kredietwensers. Isbn 978-90-71501-88-3

Prijs € 24,95  Verkrijgbaar in de boekhandel en te bestellen via onder andere managementboek en bol.com

Share this post